OLİMPİK VE MAKARALI YAYLARIN ÖZELLİKLERİ

Makaralı Yay: Tamamı bir bütün olan makara sistemi ile çalışan çekilen gücün makaraların dönmesi ile birlikte taşıyıcı kirişlere yükün taşınması ve yayı çektiğimiz kirişin yükünün düşmesi sistemi ile çalışan tümleşik yaydır. Alüminyum veya karbon malzemelerden üretilmektedir.

Nişangah: Ok atarken nişan almayı sağlayan mesafelere göre ayar yapılabilen ekipmandır. Plastik, alüminyum, karbon malzemeden üretilmektedir

Gez: Ana kirişe takılan; sporcunun göz ve mercek arasında dengesini kuran alüminyumdan yapılmış yay aksesuarıdır.

Mercek: Nişangaha takılan hedefi yaklaştırmaya aynı zamanda üzerinde bulunan terazi ile yayın sağ sol dengesini korumaya yardımcı olan nişan almak için kullanılan ekipmandır.

Tetik: Bilekten veya elden kullanılan iki çeşidi bulunmaktadır. Ana kirişe takılarak atışa hazır olduğumuzda mekanizmaya basarak kirşten kurtularak atışın gerçekleşmesini sağlayan ekipmandır.

Stabilizörler: Ok yaydan çıktıktan sonra oluşan kuvvetle birlikte yay üzerinde oluşan titreşimleri emerek daha stabil atış yapmamıza olanak sağlar. Yayın ağırlık dengesini sağlar. Alüminyum veya karbondan üretilmiş kompozit malzemedir.

Kolluk: Sporcunun koluna kiriş çapmaması için kola takılan koruyucu aparattır.

Göğüslük: Sporcunun atış anında rüzgardan veya giydiği elbiseyle ilgi kirişin çarpmaması için göğüs bölgesini toplayan aksesuardır.

Ok: Yayın üzerindeki kirişe takılan nişan aldığımız yeri vurmamızı sağlayan karbondan, alüminyum veya ahşaptan üretilmiş ucu çelik arkalığı plastik ve okun dengesini sağlayan plastik tüyden oluşan malzemedir

Sadak: Okçunun beline veya sırtına takarak oklarını yanında ve düzenli taşımasını sağlayan aksesuardır. Kumaş veya deriden üretilen malzemedir

Ayaklık: Ok atışı bittikten sonra yayın zarar görmemesi için yayı taşıyan aksesuardır. Aluminyum, metal, veya karbon malzemelerden üretilir.

Olimpik yay, okçuluk sporunda yaygın olarak kullanılan yay türüdür. Basit olarak, yay kirişinin çekilmesiyle oluşan potansiyel enerjiyi oka aktararak oku atmaya yarayan ekipman olarak tanımlanabilir. Klasik Kızılderili ya da Hun yaylarının aksine, karbon, fiber, çelik gibi malzemeler kullanarak üretilir. Yayı çekmeyi, Kiriş adı verilen ipin, yayın alt ve üstündeki tahtaları yani limbleri geriye doğru esnetmesi sağlar. Yani esnek olan ip değil, alt ve üst limblerdir.

Olimpik yayın boyutları, 48 inç (122 cm) ile 70 inç (178 cm) arasında değişir. Genellikle kullanılan yaylar ise 62-66 inç arasındaki yaylardır.

Kiriş: Sporcunun oku tutturduğu ve çektiği sert iptir. Tam ortası, ok arkalığının içini dolduracak şekilde kalındır.

Handle: Sporcunun yayı kavradığı ve tahtaların yani limblerin tutturulduğu kısımdır.

Limb: Handle’ın altında ve üstünde bulunan, tahta , karbon ve fiber gibi malzemelerle yapılan, yayın esnemesini ve sertçe kapanıp oku fırlatmasını sağlayan elemanlardır.

Nişangah: Nişan almayı sağlayan, ayarlanabilir metal levhalara sahip plastik yuvarlak bir parçadır.

Stabilizer ağırlıklar: Handle’ın ortasından yaya tutturulan, fırlatma esnasındaki sarsıntıyı minimuma indirmeye yarayan ağırlıklardır. Genellikle alüminyum üstüne karbon kaplamayla yapılırlar. Ok atıldıktan sonra oluşan enerji, yayın ucuna gidip, yayı aşağı doğru iter.

Clicker: Kiriş yeterince çekildiğinde ve oku atmak için uygun mesafeye geldiğinde, okun üstünden yana doğru düşerek “klik” sesi çıkaran parça. Ses duyulduğu anda ok atılır. Okun uzunluğuna göre clicker mesafesi ayarı yapılıyor çünkü her seferde yay aynı çekmeye yarar.

Share This